Lajiesittely

Trampoliinivoimistelu on ollut mukana Olympialaisissa vuodesta 2000, jolloin se oli näytöslajina Sydneyssä.

Lajin ideana on trampoliinia hyväksikäyttäen tehdä liikesarjoja, joiden jokainen yksittäinen liike on mahdollisimman korkea ja näyttävä. Suorituspuhtaudella ja pienten yksityiskohtien hiomisella on suuri merkitys lajissa. Trampoliinivoimistelu on Suomessa vielä nuori, mutta kiehtovuutensa ja kauneutensa takia nopeasti kasvava laji.

Laji vetää puoleensa kaiken ikäisiä harrastajia ja kilpailijoita. Lapset viihtyvät trampoliinilla erinomaisesti ja lajin hauskuus ja yrittämään kannustava yhteishenki innostaa mukaansa myös aikuisia harrastajia. Laji on erinomainen kehonhallintaa ja keskittymiskykyä opettava liikuntamuoto kaikentasoisille harrastajilleen.

Trampoliinivoimistelussa tehdään erilaisia eteenpäin ja taaksepäin pyöriviä liikkeitä ponnistaen noin 3×5 metriä kokoiselta trampoliinilta mahdollisimman korkealle. Harjoittelu aloitetaan suorista hypyistä opetellen trampoliinin käyttöä ja edetään perusliikkeiden kuten kerä- ja vatsalleen hyppyjen kautta pikku hiljaa vaikeampiin voltteihin. Maailman huiput hyppäävät kahdeksan metrin korkeuteen ja suorittavat kymmenen liikkeen sarjaan useita kolmoisvoltteja, jonka jälkeen jatkavat kierteisillä kaksoisvolteilla. Trampoliinille voi laskeutua jaloille, istumaan, vatsalleen ja selälleen, joten erilaisia liikevariaatioita on monia.

Trampoliinivoimistelu koostuu neljästä erilaisesta lajista;

  • Yksilötrampoliinista, jossa hyppääjä tekee ennalta sovittuja lajiin kuuluvia voimisteluliikkeitä
  • Synkrotrampoliinista, jossa kaksi eri hyppääjää pyrkii vierekkäisillä trampoliineilla mahdollisimman samanaikaisiin ja tasoisiin suorituksiin
  • DMT eli tuplamini-trampoliinista, jolla tehdään juoksuvauhdin jälkeen kaksi liikettä, joista jälkimmäinen tullaan alas patjalle.
  • Tumblingista, joustavasta volttiradasta, jolla tehdään lyhyen mutta nopeatempoisen juoksuvauhdin jälkeen kahdeksan liikkeen volttisarja.

Suomen Voimisteluliiton verkkosivuilta löytyy kattava trampoliinivoimistelun lajiesittely